השיטות הנפוצות בפיתוח הדרכה
מערך ההדרכה בארגון מהווה נדבך חשוב ביצירת צוות עובדים מקצועי ואפקטיבי הלומד באופן שוטף את הטכנולוגיות ודרכי העבודה החדשניות בעולם מדי שנה – בכל תחום שבו הארגון עוסק.

. לצד העמידה בדרישות החדשנות בשוק התחרותי מנגנוני ההדרכה מאפשרים גם לשמר את הידע הארגוני ולהעביר את הניסיון שהצטבר בארגון במשך השנים לעובדים החדשים.על מנת לפתח מנגנוני הדרכה יעילים חשוב להשקיע במחלקת הדרכה מקצועית ובראשה מנהל ההדרכה המנווט את הצוות. במאמר זה נתמקד בשיטות הנפוצות של פיתוח הדרכה.
יצירת מערכי לימוד עם תיעוד מדויק של דרכי העבודה
בחברות קטנות עובדים חדשים מוכשרים על ידי עובדים ותיקים מהם. במקרה שאחד העובדים יוצא לפנסיה או עוזב את החברה הוא מעניק חפיפה מסודרת. בארגונים גדולים יותר ניתן לרכז את הידע שצברו העובדים הוותיקים ולשמר אותו. כיום נהוג ליצור חוברות הכוללות תכנים טקסטואליים ותמונות, סרטוני וידיאו ואף מצגות. כך, הידע שצבר עובד שעזב לפני חמש שנים את החברה ישמר במלואו.
הדרכה ממוחשבת של יחידות לימוד קצרות
דרך נוספת להדריך את העובדים החדשים היא באמצעות תוכנות ממוחשבות, הדרכות וידיאו וסמינרים מוקלטים מראש או וובינרים חיים. כיום נהוג לשלב ידע ממספר סניפים בארגון (במיוחד כאשר מדובר בארגונים בין לאומיים) ולהעבירו בצורה יזומה ומסודרת גם לסניפים מעבר לים. על מנת לייעל את תהליך הלמידה נהוג לתכנן את ההדרכות הממוחשבות לפי "מודולים" או יחידות לימוד קצרות ולהעביר כמות קטנה של חומר עיוני לצד תרגול מעשי במהלך ההדרכה.
הדרכה פרטנית – אחד על אחד
מתודה נוספת להדרכה הנפוצה בעיקר בארגונים בהם נדרשת התמחות פרקטית בתפעול של מכונה או תוכנה היא בהפעלת עובד בחברה המלמד את העובד החדש. חשוב לציין, עם זאת, כי מדובר באחת המתודות היקרות יותר עבור החברה משום שבעת ההדרכה העובד המדריך אינו מבצע את המשימות היומיומיות שלו. לכן, אם ניתן, מוטב להשתמש בכלים האחרים שציינו לצורך ההדרכה.
פיתוח הדרכה: איזה מידע חשוב להעביר?
בכל תחום הדרכה יש לרכז את המידע המוקדש כ"חיוני" על מנת שהעובד החדש יוכל להתחיל את דרכו בחברה. לאחר מכן יש לרכז מידע הנמצא בחשיבות נמוכה יותר בנפרד. העברת הידע החיוני ותכנון מערך ההכשרה שלהעובדים על ידי מנהל ההדרכהיבטיחו כי העובדים החדשים בחברה יוכלו לקבל את כל הידע הדרוש על מנת להתחיל לעבוד.
הדרכת עובדים ותיקים
פיתוח הדרכהכולל גם נדבך נוסף – הכשרה של עובדים קיימים וותיקים בחברה בנושאים או שיטות עבודה חדשות. גם כאן, נדרשת תוכנית הדרכה מסודרת אותה אפשר להקליט מראש, לרכוש תוכנית הדרכה קיימת או ליזום הדרכה על ידי מומחים חיצוניים בתחום. לאחר מכן, אותה התוכנית תוכל לשמש את החברה במהלך שנות פעילותה הבאות ודורות שלמים של עובדים יכולים להמשיך ולהפיק תועלת מהמידע שהצטבר.
תגובות