ברחבי העיר
מרכז ידיד
רקע:
עמותת "ידיד" פועלת מזה עשר שנים, להעצמת שכבות חלשות באוכלוסייה והגברת הסולידריות החברתית. מיום הקמתה טיפלה עמותת "ידיד", בהצלחה, בלמעלה מ- 250 אלף משפחות ויחידים באמצעות 27 מרכזי זכויות ושלוחות בהם ניתן לפונים ייעוץ וסיוע חינם במימוש זכויותיהם החברתיות.
מרכז זכויות "ידיד" פועל באופקים מזה תשע וחצי שנים ומעניק ייעוץ וסיוע חינם לכל דורש בתחומי משפט, תעסוקה, ביטוח לאומי, דיור, בריאות, חובות, הוצל"פ, בנקים ועוד.
הסיוע מוענק באמצעות עשרות מתנדבים, תושבי העיר והסביבה בעלי ידע, ניסיון ורצון לסייע לאחרים.
מטרות ויעדי העמותה:
"ידיד" מסייעת לבני האוכלוסיות החלשות בהתמודדות עם מגוון רחב של מצוקות מולן הם ניצבים חסרי אונים בחיי היומיום, בין אם בשל חוסר ידע באשר לזכויותיהם ובין אם בשל חוסר האמון שלהם ביכולתם לשנות את מצבם. הסיוע נעשה תוך הקניית כלים להתמודדות עצמאית עם בעיות, ותוך עידוד ללקיחת אחריות.
"ידיד" מפתחת הבנה וכבוד בקרב השכבות החלשות ליסודות הדמוקרטיים של המדינה. היא מגבירה את מודעותם למבנה מערכות הממשל בישראל, ומעודדת אותם להפוך לאזרחים פעילים.
"ידיד" מחזקת את הערבות ההדדית בחברה הישראלית על ידי גיוס מאות מתנדבים מקרב השכבות החזקות הלוקחים חלק בפעילותה.
"ידיד" יוצרת הזדמנויות למפגש והידברות בין קבוצות אוכלוסייה שבדרך כלל מנוכרות זו לזו, באמצעות עידודן להתארגן יחד סביב אינטרסים מקומיים משותפים.
"ידיד" מנהלת מאבקים לשינוי מדיניות לטובת האוכלוסיות החלשות בחברה הישראלית.
פעילות מרכז זכויות "ידיד" אופקים:
מרכז הזכויות של "ידיד" באופקים החל לפעול בשנת 1999. המרכז ממוקם ברחוב הרצל, ברחובה הראשי של העיר, ליד מחלקת הגבייה של עיריית אופקים.
הפעילות מתמקדת ב- 3 תחומים עיקריים :
טיפול בפרט – קבלת הפונה, מתן ייעוץ מקצועי, סיוע וליווי אישי חינם בפתרון בעיות ומצוקות ברמת הפרט.
הפעלת פרויקטים - פרויקטים חינוכיים, קהילתיים וחברתיים לכל הגילאים בנושאים הנוגעים לתעסוקה, ניהול תקציב משפחה, העצמה, מנהיגות, הורות, אולפן ועוד.
שינוי מדיניות – יוזמות חקיקה, שינוי מדיניות ומאבקים ציבוריים.
1.ייעוץ וסיוע אישי:
במרכז "ידיד" באופקים ניתן לכל תושב סיוע חינם בהתמודדות עם מצוקות היומיום, מולן הם ניצבים חסרי אונים, בין אם בשל חוסר ידע באשר לזכויותיהם ובין אם בשל חוסר האמון שלהם ביכולתם לשנות את מצבם. במסגרת סיוע זה אנו עוסקים במתן ייעוץ לגבי זכויות, במניעת עוולות, ובייצוג הפונים אל מול הרשויות השונות וסבך הביורוקרטיה שהן מציבות בפני האזרח, כאשר תוך כדי התהליך מושם דגש על הקניית כלים להתמודדות עצמאית עם בעיות בעתיד ועל עידוד ללקיחת אחריות.
במהלך הטיפול אנו מאתרים סוגיות עקרוניות שאינן ניתנות לפתרון במסגרת המצב החוקי הקיים, ולגביהן מנהלת העמותה מאבקים ציבוריים או משפטיים.
אוכלוסיית הפונים מורכבת ברובה מעולים מחבר העמים ואתיופיה, שאר הפונים הינם תושבים וותיקים. המרכז מטפל בכל חודש בלמעלה מ-200 פניות חדשות בנושאים מגוונים כגון: זכויות עובדים, מובטלים וזכאי הביטוח הלאומי, חובות וקשיים כלכליים (למול הוצל"פ), דיור, סיוע בקבלת מעמד אישי קבוע, צרכנות, גישור בין בתי עסק פרטיים חברות פרטיות לבין פונה, הגנה מפני רוכלות "בלתי הוגנת" ועוד.
עד כה טיפל המרכז באופקים בלמעלה מ- 24,000 משפחות ויחידים בעצירת צווי פינוי, מניעת ניתוקי חשמל, הסדר פריסה של חובות, השתלבות בשוק העבודה, מימוש זכויות מול המוסדות השונים ועוד.
בכדי לטפל בנושאים אלו, מרכז הזכויות משתף פעולה עם גורמים שונים בקהילה כגון: עיריית אופקים, "עמיגור", משרדי הממשלה השונים, בתי משפט, הוצאה לפועל, שירותים מקומיים, רווחה, המחלקות לסיוע משפטי, ארגוני מלכ"ר וארגונים חברתיים נוספים.
מרכז הזכויות פועל על בסיס מתנדבים מהקהילה. כיום מתנדבים במרכז באופקים כ- 16 מתנדבים מתוכם מתנדבים אשר היו פונים בעבר, מתנדבים מקצועיים – עורכי דין, יועצים פיננסיים, מנהלים בכירים וסטודנטים למשפטים, חינוך ומחשבים.
2. פעילויות קהילתיות, חברתיות וחינוכיות:
מרכז "ידיד" באופקים מפעיל תוכניות רבות לקהילה בנושאים שונים ומגוונים זאת לפי הצורך.
להלן פירוט של חלק מהתוכניות המרכזיות אותן אנו מקיימים:
פרויקט "מדברות עבודה" לפיתוח קריירה והשתלבות בעבודה - תכנית זו פועלת להגמשת משתתפיה והכנתם לחיים של נשים בסדר הכלכלי המתפתח בישראל. באופן טכני באה "התכנית להשתלבות עצמית בעבודה" להקנות למשתתפיה מידע על שוק העבודה, לבנות אצלם כלים ולאמנם בהפעלתם בתהליך של חיפוש משרה מתאימה.
השנה פעלה קבוצה של נשים חד הוריות אשר יותר ממחציתן נקלטו בשוק העבודה. לאור הצלחת הפרויקט נפתחו שתי קבוצות נוספות של נשים חד הוריות ונשים חרדיות.
פרויקט ניהול תקציב משפחתי - הכסף הינו גורם דומיננטי מאד בחיי כולנו, והניהול הכספי יכול להשפיע על כל חברי המשפחה. לא אחת קורה כי מקבלים החלטות כלכליות שגויות מפני שאין מודעים לעמדותינו כלפי כסף, מה משמעותו עבורנו, האם וכיצד ניתן לחסוך, באחריות מי תקציב המשפחה, האם כל בני המשפחה שותפים לחסכון או שזה באחריות ההורים בלבד ועוד נושאים הקשורים לתקציב המשפחתי. רבים מהמשתתפים בקורסים הינם פונים אשר מאותרים להשתתף לפרויקט. בשנת 2007/8 הופעלה קבוצה של עובדי מפעל eci באופקים.
פרויקט "שווה להיות סטודנט" - הפרויקט מאתר בני נוער בקרב הקהילה האתיופית, בעלי הישגים גבוהים בלימודיהם אשר סיכוייהם ללמוד באוניברסיטה הוא גבוה. מטרת הפרויקט לעודד לימודים גבוהים באוניברסיטה ככלי להצלחה כלכלית וחברתית, חשיפתם של התלמידים לתחומי הלימוד האפשריים וצימצום הנשירה בכיתות הגבוהות בבית-הספר התיכון. במסגרת הקורס יחשפו התלמידים לאפשרויות ההשכלה הגבוהה, בסיורים מודרכים במכללות האזור והאוניברסיטאות, משתתפי הפרויקט עתידים להפגש עם מרצים בכירים מהתחומים השונים ועם סטודנטים בני העדה.
פרויקט "איל" – פרויקט הכנה למעבר לחטיבה העליונה לתלמידי כיתות ט' בני הקהילה האתיופית. מטרת הפרויקט שמשכו 7 חודשים הינה מתן תמיכה לימודית וחברתית, חיזוק ובניית דימוי עצמי של התלמידים, ומניעת נשירה ממערכת החינוך.
במהלך הפגישות יעסקו התלמידים בפעילות לימודית הכוללת הכנת שיעורי בית, חיזוק החומר הנלמד בכיתה, תרגול ושיפור המיומנויות הלימודיות. במקביל תתקיים עבודה אישית עם כל תלמיד, התייחסות לשאיפותיו, דימויו העצמי, מיקומו החברתי ותחושתיו כלפי עצמו והחברה הסובבת אותו.
הפרויקט עתיד להפתח בחודש דצמבר 2008.
פרויקט "מילים" – פרויקט הכנה לכיתה א' לילדים ולהוריהם-ילדי גן חובה מגיעים מהגן מקבלים ארוחה חמה ומתרגלים מיומנויות לימודיות וחברתיות. הפרויקט בא במטרה להכין את הילדים והוריהם לכיתה א'. במסגרת הפעילות אנו מקנים לילדים מיומנויות ומושגי יסוד בשפה העברית ובחשבון, חושפים את ההורים למבנה מערכת החינוך ולערכים עליהם היא מושתתת, ומפתחים את יכולתם של ההורים לתמוך בילדיהם מבחינה לימודית.
התוכנית כוללת לימוד קרוא וכתוב להורים אשר אינם יודעים כדי שיוכלו להיות לעזר עבור ילדיהם ולהשתלבות טובה יותר של המשפחה כולה.
בתכנית; לימוד אותיות ומספרים, מיומנויות שליחה לביה"ס, בריאות השן, ניקיון והגיינה, שירים, סיפורים ועוד.
התוכנית כוללת: מפגשים קבועים של ילדים, מפגשים של הורים פעם בחודשיים ומפגשים הורים וילדים פעם בחודש. בהנחיית מורה מקצועית ומגשרת, כולל סיורים אירועי שיא ומסיבות. בשנת תשס"ח הופעלה קבוצה אחת באופקים.
בברכה,
קבסה לאה - מנהלת מרכז זכויות
עמותת "ידיד" אופקים
טלפון להתקשרות: 054-6669939
תגובות
יש דברים שאפשר לעביר אבל אשה גרושה עיורת ומתופלת בבריות הנפש פונה לעזרה מה אין ילדים אז אנו לא בני אדם אני פונה לעזרה למשקפים לעזרה אין לנו א גם נוגשתי לעזרה אמר לי זה שמחלק לא אין יותר חלוקה מה רק למי שזועק מת אז למה כך אני תושבת אופקים 0527588478 פלפון שלי אדאג לפנות למעלה יותר אני ניגשת לרבחה כן כן נעזור לך אבל אין כלום בשתח יש למי לפנות תודה
31/07/2009